When I was a young girl, I already knew who Wubbo Ockels was. He was the first dutch man to go to Space. I was intrigued by it.

Wubbo Ockels

Iedereen kent Wubbo Ockels als de astronaut, maar de laatste jaren was Wubbo Ockels, professor Aerospace for Sustainable Engineering and Technology bij TU Delft vooral bezig met duurzame projecten. Hij wilde jongeren bewust te maken van de aarde en ze te motiveren ook oplossingen te zoeken. Of het nou zijn Schip Ecolution was, of zijn werk voor TU Delft. Zijn idee om het verkeer beter te laten doorstromen en duurzamer te laten worden met de futuristische Superbus, zijn werk voor Happy Energy om duurzame energie te promoten. Hij vertelde me later ook dat hij wel de ruimtervlucht wilde maken waar hij voor was gevraagd, maar dan moest er wel de natuur van Curaçao er profijt van hebben, want daar schortte nogal wat aan in zijn ogen. Alles wat hij deed moest gewoon iets goeds zijn voor de natuur, aarde en de ruimte.

Interview & shoot for Organice Your Life

Daarom wilde ik met hem een groot interview doen  in 2011 voor Organice Your Life®. En een mooie fotoreportage maken, met mijn favoriete fotografe Alique, die toen nog redelijk onbekend was internationaal. (nu is ze befaamd fotografe voor internationale Vogues). Dus ik mailde met Wubbo Ockels, en samen hebben wij een datum voor de shoot afgesproken. Hij was heel enthousiast.

Op de dag van de shoot en interview kwam Wubbo heel opgewekt binnen. Hij was wel een 60er, maar aan zijn energie kon je dat niet merken! Hij verzekerde mij dat hij nog vaak ging dansen met jongeren in een lokale hippe club in Amsterdam, en dat hij dan vaak het langste doorging. Hij kreeg energie van jongeren, en wilde ook heel actief blijven. Leven als een oude man, dat wilde hij niet. Dus dat deed hij ook niet.

Wubbo had voor de fotoshoot zijn originele helm en ruimtepak meegenomen. Ik mocht hem zelfs op voor de foto! De samenwerking met Alique ging heel goed, en we maakte de ene “iconische” foto na de andere met Wubbo. Voor de cover van Organice Your Life® magazine ging ik samen met Wubbo op de foto.

Lonneke Engel & Wubo Ockels

Ik had zelf ook wat kledingstukken meegenomen, waaronder een witte mannen blouse. Wubbo vond die zo mooi dat ik hem heb gegeven. Van hem kregen we Happy Energy speldjes.

Homemade Lunch

De lunch had ik zelf klaargemaakt. Natuurlijk helemaal biologisch. Ik had risotto met paddenstoelen gemaakt, en een “homemade” paprika soepje en nog wat lekkere dingetjes. Vooral de risotto vond Wubbo erg lekker.

‘S middags gingen we samen op Java Eiland buiten zitten in de zon,aan de rand van een gracht. We hebben wel 3 uur gepraat.. We hebben het gehad over alle projecten van hem, en zijn gedachten. Ik wilde ruimte bieden aan al zijn ideeën en zijn bijzondere verhalen. Want wat hij allemaal in zijn leven had meegemaakt, was zeer bijzonder om te delen met de lezers van Organice Your Life.

The Green Fashion Competition

Deze samenwerking zorgde ervoor dat we zo nu en dan contact hadden. Ik was op dat moment Ambassadeur van The Green Fashion Competition die toen nog bestond, en nodigde Wubbo ook uit om front row te zitten samen met zijn vrouw Joos. Daarna is hij nog regelmatig naar Amsterdam Fashion Week gegaan als front row gast.

In Memoriam Wubbo Ockels

Hij was een charmeur, en heel opgewekt elke keer dat ik hem zag of sprak. Steeds bezig met netwerken en nieuwe duurzame projecten op te zetten. Met zijn verleden als astronaut, en professor bij de TU Delft, kreeg hij veel voor elkaar.

De laatste contacten met hem waren nadat hij had gehoord dat hij (weer) ziek was. Hij vroeg mij of ik nog goede diëten en boeken wist die hem konden helpen. Ik heb hem een titel van een boek doorgestuurd, en hem heel veel kracht toegewenst. Het was duidelijk dat hij ALLES wilde doen om weer beter te worden. Hij wilde nog zo graag leven en wilde daarom alles aanpakken. Niets was hem te gek, zijn lichaam was het belangrijkste.

Jammer genoeg heeft hij, ondanks zijn inzet en energie, de strijd verloren. Zijn ziel is nu het heelal in gevlogen, maar zijn duurzame, en vooruitstrevende ideeën hier op aarde zullen altijd bestaan. Wubbo is een inspiratie voor mensen over de hele Wereld, jong en oud.

“If the World ends today, I’ll be okay because I am happy with the way I lived my life”  Wubbo Ockels, interview Organice Your Life, 21 Mei 2011

 

Wubbo’s last speech one day before his untimely death

Wubbo, rust zacht, het was heel bijzonder om je gekend te hebben.

Ik wens de hele familie Ockels veel kracht in deze tijd. Samen zorgen we dat de gedachten van Wubbo Ockels altijd zullen blijven bestaan.

Lonneke

Wubo Ockels - Goodbye with a SmileWubbo Ockels March 28th 1946 –  May 18th 2014

Read more:

Interview Wubbo Ockels – Lonneke Engel voor Organice Your Life® 21 Mei 2011

OYL Circle of Five by Wubbo Ockels 21 Mei 2011

OYL Checklist by Wubbo Ockels 21 Mei 2011

 Text by Lonneke Engel. Photos by Alique. Copyright Organice Your Life®